Proljeće + poticaji = vrijeme za eGAP!

  • Blog
  • 13.04.2016.
  • 2329

Predsjetvenu pripremu i sjetvu velika je većina ratara već obavila na polju, a na redu su i prve prihrane za ranije posijane kulture. Voćari i vinogradari kreću u prva tretiranja protiv bolesti, a i proizvođači povrća spremaju se za novu sadnju. Početak nove sezone označava i početak nove evidencije, a ako ste razmišljali o vođenju evidencije aktivnosti putem eGAP aplikacije, početak sezone idealan je za početak korištenja! Osim toga, i poticaji su upravo sjeli na račune, vrijeme je idealno za aktivaciju eGAP-a ;) 

Redovno vodite evidenciju!

Najlakša i najjednostavnija evidencija je redovna evidencija, a najbolje bi bilo kada bi s korištenjem eGAP-a počeli odmah na početku sezone, kako vam se ne bi "nakupilo" nekoliko mjeseci bez unosa.. Ako ste tek na početku svog baratanja sa eGAP aplikacijom, prvi koraci prilikom korištenja su definiranje općih informacija o gospodarstvu (resursi, mehanizacija, djelatnici), a nakon toga definicija sjetve. Proizvođači koji nemaju trajne nasade trebaju jednom u sezoni definirati koje kulture uzgajaju na kojoj parceli. Nakon toga, slijedi evidencija aktivnosti: zaštita, gnojidba, obrada tla, navodnjavanje...Poljoprivredna inspekcija od vas traži evidenciju korištenja zaštitnih sredstava i gnojiva, a kazne su visoke!

Kazne za nevođenje evidencije i do 8.000kn!

Postojeći eGAP korisnici - ne zaboravite deaktivirati stare nasade!

Sve postojeće eGAP korisnike ovim putem podsjećamo da ne zaborave deaktivirati stare nasade, i to prije unosa sjetve za novu sezonu. Deaktivaciju najbrže obavljate na koraku sadnja/sjetva, gdje vam se otvara popis svih kultura koje trenutno "imate zasijano". Za deaktivaciju potrebno je samo kliknuti na crveni znak X s desne strane, i isto učiniti za sve kulture koje želite deaktivirati.

Tek nakon deaktivacije starih nasada počnite sa unosom nove sjetve, a za kontrolu je li sve unešeno u redu provjerite modul resursi-zemljišta. Ako u stupcu Zauzeće imate crvenih ili zelenih brojki..provjerite ponovno te parcele: zelena boja označava da niste "zauzeli" cjelokupnu površinu, a crvena da ste "zauzeli" i veću površinu nego što je sama parcela;  

Redovan unos jamči sigurnost i ažurnost svih podataka, a ukoliko vas posjeti poljoprivredna inspekcija, nemate posla oko pripreme dokumentacije i evidencije.

Ako imate nekih pitanja ili nejasnoća, uvijek vam stojimo na raspolaganju na besplatnom info telefonu 0800 555 660 ili na mail adresi info@egap.hr.

eGAP, jednostavno i korisno!

Izvor fotografije: Društvena mreža KLUB