Osim zaštite, obvezna i evidencija gnojiva!

  • Blog
  • 27.02.2015.
  • 3146

Dragi poljoprivrednici,

cilj ovog blog posta je još jednom Vas podsjetiti na zakonske obveze koje su poljoprivredni proizvođači dužni ispunjavati. Ovoga puta nećemo pisati o evidenciji sredstava za zaštitu bilja, već o evidenciji gnojidbe tla.

Većina proizvođača upoznata je sa obvezama vođenja i čuvanja evidencije zaštite, a evidencija gnojidbe se manje spominje i uglavnom se veže uz obveze integrirane proizvodnje.

Kazne za nevođenje evidencije i do 50.000 kuna


Zakon o gnojivima i poboljšivačima tla (NN 163/03) postoji još od davne 2003. godine i tamo su opisana pravila kakvoće, prometa, označavanja i evidentiranja gnojiva u RH.
U članku 16. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o gnojivima i poboljšivačima tla dodatno su opisane obveze, ali i kazne za proizvođače.

1) Novčanom kaznom od 10.000,00 do 50.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba:

 

..
2. ako ne provodi kontrolu kakvoće gnojiva, odnosno poboljšivača tla i ne vodi evidenciju sukladno članku 13. ovoga Zakona,
...

Nakon pristupanja Hrvatske Europskoj Uniji, Ministarstvo poljoprivrede donosi Akcijski program zaštite voda od onečišćenja uzrokovanog nitratima poljoprivrednog porijekla, gdje se gospodarstva s poljoprivrednim površinama unutar ranjivih područja obvezuje, a izvan ranjiivih područja preporučuje koristiti.

U tom Akcijskom programu navedeni su i podatci koji su sastavni dio evidencije gnojiva: 

  • osnovne informacije o gospodarstvu ( naziv, MIBPG, ARKOD parcele, površine itd.)
  • vrsta gnojidbe (stajski gnoj ili mineralno gnojivo)
  • datum gnojidbe
  • tip gnojidbe i primijenjena količina u t/ha

Evidencija obvezna u ranjivim područjima

U ranjivim područjima potrebno je provesti pojačane mjere zaštite voda od onečišćenja nitratima poljoprivrednog podrijetla. Spada li i vaša općina u ranjiva područja, provjerite na karti: 


Ranjiva područja u RH

U eGAP aplikaciji olakšana evidencija gnojidbe

U našoj eGAP aplikaciji, u modulu "evidencija aktivnosti" i podmodulu "gnojidba", korisnicima je omogućen odabir svih mineralnih gnojiva trenutačno dozvoljenih za korištenje u RH iz padajućeg izbornika.

Korisnici koji koriste stajsko gnojivo, jednostavno trebaju označiti kvačicom polje "gnojivo nije na listi" te upisati domaću životinju i tip gnojiva koji su koristili.

Ovaj način evidencije posebice olakšava dokumentiranje korisnicima u ekološkoj i integriranoj proizvodnji, gdje je poljoprivrednim inspektorima dovoljno predočiti korisničke podatke za eGAP aplikaciju, a podatci koji se mogu iščitati iz same aplikacije sadrže dovoljno informacija za kompletan nadzor.

Detaljnije informacije o eGAP aplikaciji možete dobiti na www.egap.hr, info@egap.hr i 0800 555 660.


eGAP, jednostavno i korisno!

 

 

Slike

Gnojidba