Evidentiranje po nasadu/zemljištu/kulturi

  • Blog
  • 18.07.2013.
  • 2373

Vrući su ljetni dani i u jeku smo žetve pšenice, a eGAP team i u tim uvjetima pokušava dati odgovore na Vaša pitanja i probleme. Temeljem Vaših upita odlučili smo dodatno pojasniti mogućnosti unosa proizvodnih aktivnosti u našoj aplikaciji.

Prilikom unosa i pregleda aktivnosti ponuđene su opcije: Nasad, Zemljište i Kultura. Koje su razlike između ovih opcija pojasniti ćemo u sljedećim redovima.

Unos aktivnosti po nasadu

Nasad je najmanja jedinica na koju možemo primjeniti neku mjeru. Uzmimo za primjer ratara koji na zemljištu (tabli) od 20ha ima dvije kulture: primjerice pšenicu i kukuruz po 10ha. Ukoliko ratar iz naše priče radi zaštitu kukuruza od korova samo na tom dijelu table koji je pod tom kulturom, odabrati će opciju unosa zaštite po nasadu.

Unos aktivnosti po zemljištu

Kako voćari ne bih bili zakinuti, u ovom primjeru uzeti ćemo proizvođača voća koji na jednom zemljištu od 5ha ima nasad kruške viljamovke na 2ha, nasad jabuke idared na 1ha i zlatnog delišesa na 2ha - i radi prvo preventivno tretiranje bakretnim preparatom npr. Nordox koje aplicira na sve nasade.

Primjenu će unijeti na način da će selektirati zemljište (dakle ne nasad) na kojemu su podignuti navedeni nasadi. Aplikacija će sama podijeliti, prema veličini pojedinog nasada, ukupnu utrošenu količinu sredstva i škropiva kako bi uvijek imali informaciju na razini nasada (na čemu inzistira princip sljedivosti).

Unos aktivnosti po kulturi

Ovaj način unosa je namjenjen onima koji imaju veliki broj nasada pod istom kulturom. Imamo brojne ratare u Međimurju koji imaju više od 50 nasada pod kukuruzom. Kako bi takvim proizvođačima olakšali život i smanjili broj unosa kreirali smo i ovu opciju.

Dakle korisnik samo odabere željenu kulturu i definira koliko je ukupno potrošio sredstava i škropiva, a eGAP mu te količine podjeli s obzirom na veličine pojedinih nasada. 

Unos utrošenog vremena

S obzirom na nastale izmjene u obrazcima za integriranu proizvodnju, zahjeva se i unos početka i kraja pojedinih radnji. Možete primjetiti kako imate na raspoglaganju dva polja: 'datum i vrijeme' te 'vrijeme'. U prvom polju definirate početak aktivnosti (datum i vrijeme), a u drugom ukupno trajanje u satima (npr. 2 sata).

Tako će Vam aplikacija napraviti upise u obrazce i ujedno znati reći utroške radnih sati radne snage i mehanizacije.

eGAP, jednostavno i korisno.